PUBLIC HEARING

Agenda Item # 11

AGENDA REPORT SUMMARY
Meeting Date: ~ May 23, 2017
Subject: Accessory Dwelling Units

Prepared by: David Kornfield, Planning Services Manager—Advance Planning
Reviewed by: Jon Biggs, Community Development Director
Approved by: Chris Jordan, City Manager

Attachments:
1. Otrdinance No. 2017-432

Initiated by:
Staff

Previous Council Consideration:
May 9, 2017

Fiscal Impact:
None

Environmental Review:

The code amendment is exempt from environmental review in accordance with Section 15601 of the
CEQA Guidelines since a code amendment does not cause a significant effect on the environment.
Accessory dwelling units subsequently developed under the code are ministerial, single-family uses,
which are statutorily exempt in accordance with Section 15268 of the CEQA Guidelines.

Policy Question for Council Consideration:

e May the Council increase the maximum permitted size of accessory dwelling units to 1,200
square feet in exchange for an affordable housing restriction?

Summary:
e The revised ordinance reflects a majority of the City Council’s input.

Staff Recommendation:
Move to introduce and waive further reading of Ordinance No. 2017-432 amending the accessory
dwelling unit regulations.



Subject: Accessory Dwelling Units

Purpose

The purpose of amending the accessory dwelling unit (ADU) regulations is to comply with recent
changes to state law and to implement Housing Element Program No. 4.2.1 and Program No. 4.2.2
regarding facilitating the development of ADUs and the consideration of reducing the minimum lot
size requirements for such units.

Background
At its May 9, 2017 meeting the City Council considered an ordinance amending the regulations for
ADUs. Following the public hearing, Council directed staff to return with a revised ordinance that:

1. Maintains the recommended ADU size limit of 800 square feet but consider provisions to
allow them up to 1,200 square feet if offered at an affordable rent;

2. Requires the ADU to be “compatible” with the principal dwelling to allow some flexibility in
the design;

3. Allows a property owner’s flexibility in providing an internal access to the principal dwelling
unit when developing integral ADUs; and

4. Removes the deed restriction recording the owner’s property occupancy requirement.

At the May 9, 2017 meeting, staff suggested returning with two potential ordinances providing the
Council with options to consider the ADU size and affordability issue. However, in consideration of
the City Attorney’s recommendations (see discussion below) staff provided a single ordinance. The
modified provisions in the attached ordinance are highlighted.

Discussion/Analysis

Unit Size Reguirements

A councilmember has inquired whether the city may adopt a minimum unit size of 800 square feet
and only allow an ADU of up to 1,200 square feet if the property owner agreed to affordability
restrictions.

Per the City Attorney, because staff does not know how the courts will interpret the validity of an
800-square-foot unit size limit for ADUs, staff cannot say for certain that the decision to only
conditionally allow up to 1,200 square feet would be legal. The 1,200-square-foot size limits are
contained in the mandatory content of the ordinance a city must adopt (Gov. Code §
65852.2(a)(1)(D)(iv) & (v)). A city could adopt a maximum unit size that is greater than 1,200 square
feet because this would be a less restrictive requirement on ADUs (Gov. Code §65852.2(c) & (g)).
The California Department of Housing and Community Development (HCD) has interpreted the
statute to allow a local government to choose a maximum unit size less than 1,200 square feet as long

May 23, 2017 Page 2



Subject: Accessory Dwelling Units

as the size limit is not “burdensome” on the creation of ADUs. While local agencies must submit a
copy of their ADU ordinances to HCD within 60 days of adoption, HCD has no authority to approve
the local ordinance or otherwise implement Government Code Section 65852.2 (See Gov. Code
§65852.2(h)). Accordingly, the more conservative approach is to adopt the unit size maximums
provided in the statute.

Assuming the City Council is comfortable with the legal uncertainties in adopting an 800-square-foot
maximum unit size, then the question is whether state law would permit the City to secure a property
owner’s agreement to affordable rent restrictions in exchange for approval to build an ADU greater
than 800 square feet. With few exceptions, rental units constructed after February 1, 1995 are
statutorily exempt from affordable rent controls (Costa-Hawkins Rental Housing Act, Civ. Code
§1954.52(a); Palmer/Sixth St. Props. LP v City of Los Angeles (2009) 175 Cal. App. 4th 1396,
1410). However, the prohibition on rent control does not apply where the owner has “otherwise
agreed by contract with a public entity in consideration for a direct financial contribution or any other
forms of assistance specified in Chapter 4.3 (commencing with Section 65915) of Division 1 of Title
7 of the Government Code.” (Civ. Code §§1954.52(b), 1954.53(a)(2).) The decision to allow an ADU
up to 1,200 square feet in size would not be a direct financial contribution, nor would it qualify as a
density bonus or one of the other incentives provided in Government Code Sections 65915-
65918. Based on the initial review of this matter it does not appear that the City could adopt this
requirement.

However, if the City Council feels that accessory units up to a maximum of 1,200 square feet are
appropriate, it should amend the ordinance at subsection 14.14.040 A. to allow for accessory units of
this size prior to voting on the introduction of the ordinance.

Minimum Rental Terms

Per the City Attorney, cities probably cannot adopt minimum rental terms longer than 30 days (e.g.
60-90 day minimum rentals) specific to ADUs. Government Code Section 65852.2(a) establishes the
“maximum” standards that local agencies may use to evaluate a proposed ADU and “[n]o additional
standards, other than those provided in this subdivision, shall be utilized or imposed, except that a
local agency may require ... that the property be used for rentals of terms longer than 30 days” (Gov.
Code §65852.2(a)(6)). While a local agency can adopt less restrictive requirements for ADUs than
provided in the new state law (Gov. Code §65852.2(g)), a longer minimum rental term would be more
restrictive and therefore is likely preempted.

Options

1) Adopt the ADU regulations as revised by the City Council and as recommended by staff.
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Advantages: The lower lot size threshold of 10,000 square feet increases the ADU potential
and meets the intent of the State law. Removing the property owner’s deed
restriction simplifies the requirements.

Disadvantages: May increase the number of ADUs and perceived parking and density impacts.
Removing the deed restriction may cause some enforceability concerns as
subsequent property owners may not aware of the residency requirement.

2) Adopt ADU regulations with a higher lot size threshold such as 12,000 square feet for
detached accessory dwellings.

Advantages: May reduce the overall number of ADUs in the community and may address
perceived parking impacts.

Disadvantages: May reduce the potential number of ADUs and differ from the intent of State
law to facilitate ADUs.

Recommendation
The staff recommends Option 1.
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ORDINANCE NO. 2017-432

AN ORDINANCE OF THE CITY COUNCIL OF THE CITY OF LOS
ALTOS AMENDING THE REGULATIONS FOR ACCESSORY
DWELLING UNITS (SECOND LIVING UNITS)

WHEREAS, the State Legislature has found that accessory dwelling units are a necessary and
valuable form of housing in California; and

WHEREAS, accessory dwelling units help diversify the City’s housing stock and help provide rental
units that are affordable; and

WHEREAS, accessory dwelling units offer lower cost housing to meet the needs of existing and
future residents within existing neighborhoods, while respecting neighborhood character; and

WHEREAS, accessory dwelling units provide housing for family members, students, the elderly, in-
home health care providers, the disabled, and others within existing neighborhoods; and

WHEREAS, it is the intent of this ordinance to allow and promote the development of accessory
dwelling units; and

WHEREAS, this Ordinance implements Program 4.2.1 and Program 4.2.2 of the City’s 2015-2023
Housing Element by facilitating the development of new accessory dwelling units; and

WHEREAS, this Ordinance is in the best interest for the protection or promotion of the public
health, safety, comfort, convenience, prosperity, or welfare and is in conformance with the adopted
General Plan of the City since it implements Housing Element Programs 4.2.1 and 4.2.2; and

WHEREAS, this Ordinance is exempt from environmental review pursuant to Section 15061 and
Section 15268 of the California Environmental Quality Act Guidelines, as amended.

NOW THEREFORE, the City Council of the City of Los Altos hereby ordains as follows:

SECTION 1. AMENDMENT OF CODE: Adding and amending the following definitions to
Chapter 14.02.070 of the Municipal Code:

“Accessory dwelling unit” means an attached or detached residential dwelling unit which
provides complete independent living facilities for one or more persons. It shall include
permanent provision for living, sleeping, eating, cooking, and sanitation on the same parcel as

the single-family dwelling unit is situated. Accessory dwelling units also include efficiency
units as defined by Section 17958.1 of the Health and Safety Code.

“Manufactured home” is as defined in Section 18007 of the Health and Safety Code.

“Passageway” means a pathway that is unobstructed, clear to the sky, and extends from a
street to one entrance of the accessory dwelling unit.
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“Second living unit” means a second dwelling on a single-family residential lot; refer to the

definition of “accessory dwelling unit.”

SECTION 2. AMENDMENT OF CODE: Renaming the Permitted Uses sections of the single-
family zoning districts in the Municipal Code as follows:

14.06.020 — Permitted uses (R1-10)

B. Accessory dwelling Seeerdising units as provided in Chapter 14.14 of this title;
14.08.020 — Permitted uses (R1-H)

B. Accessory dwelling Seeerdising units as provided in Chapter 14.14 of this title;
14.10.020 — Permitted uses (R1-20)

B. Accessory dwelling Seeerdising units as provided in Chapter 14.14 of this title;
14.12.020 — Permitted uses (R1-40)

B. Accessory dwelling SeeendHiving units as provided in Chapter 14.14 of this title;

SECTION 3. AMENDMENT OF CODE: Amending Chapter 14.14 of the Municipal Code
regarding Accessory Dwelling Units in R1 Districts as follows:

Chapter 14.14 - SECOND—EPAING ACCESSORY DWELLING UNITS IN R1
DISTRICTS

14.14.010 — Purpose.

A. The lLegislature found that accessory dwelling units are a valuable form of housing in

California.

B. Accessory dwelling units provide housing for family members, students, the elderly, in-

home health care providers, the disabled, and others within existing neighborhoods.

C. Homeowners who create accessory dwellings units benefit from added income, and an

increased sense of security.

D. Allowing accessory dwelling units in single-family districts provides additional rental
housing stock in California.

E. Accessory dwelling units offer lower cost housing to meet the needs of existing and future
residents within existing neighborhoods, while respecting architectural character.

F. Accessory dwelling units are, therefore, an essential component of California’s housing
supply.
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G. It is the intent of this ordinance to allow and promote the development accessory dwelling

units.

14.14.020 14-14-010 - Permitted uses.

In accordance with the provisions of this chapter and-upen-the-granting-of-design—review-as
provided-in-Chapter14-76; one seeond-iving accessory dwelling unit may be permitted on a

lot or parcel within a single-family residential zoning dlStrICt that has a minimum of fhe—gfe&&f

sqﬁ&fe—feet—ef—}et—&fea 10 000 square feet except as sDeclﬁed herein. A:seeeﬂd—lﬁ‘rﬁg
accessory dwelling unit may be established through:

A. The conversion of existing floor space in a eenferming-principal or accessory single-family
structure regardless of lot size;in—which-ease-thefigures—of-onehundred ity (150)pereent

E

B. An integral addition to a prmclpal single- farmly structure; in-which-ease-the-figures-of-one

C. The eeﬁvefs{eﬁ addition to an existing accessory structure previded-itsloeation—-on—the

that has side and rear

setbacks that are sufficient for ﬁre safety; or

D. The construction of a new accessory structure.

E. Accessory dwelling units do not exceed the allowable density for the lot upon which it is
located, and that such units are a residential use consistent with the general plan and zoning
designation for the lot.

F. Accessory dwelling units may not be sold separately from the primary residence and may be

rented.

14.14.030 - Required-findingsforapproval: (Reserved)
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14.14.040 - Unit size and eeeupaney-residency requirements.

A. The maximum size of a—seeend-living an accessory dwelling unit, not including basements
ot any covered parking, shall be eight hundred (800) square feet. However;a—second-iving
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required-findingsin-Seetton1414:030. The maximum size of an accessory dwelling unit shall

not exceed 50 percent of the existing living area of a principal living unit.

G trd a y - - W

tt—Accessory dwelling units

may not be rented for terms of less than 30 days.

C. Either the principal living unit or the seeend-iving accessory dwelling unit shall be the
principal residence of at least fifty (50) percent of record owners of the property.
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14.14.050 - Development and design standards.

A. A—seeenddiving An accessory dwelling unit shall meet all the current development
standards of the residential zoning district in which the seeendiving accessory dwelling unit is

located, except as may be modified by the criteria set forth in this chapter.

leeation: No passageway shall be required in conjunction with the construction of an

accessory dwelling unit.

C. The exterior design—appearanee of a—seeonddiving an accessory dwelling unit shall be
compatible with the principal living unit.

D. Entrances to aseeenddiving an accessory dwelling unit shall be screened from street view.

E. A-—seeenddivingunit Accessory dwelling units shall not be allowed in mobile housing units,
including, but not limited to, mobile homes, trailers, and motor homes. Accessory dwelling

units shall be allowed in manufactured homes.

F. Accessory dwelling Seeend-living units that are constructed by the conversion of existing
floor space in a single-family structure or by an integral addition to a single-family structure
shall may include a common wall with, and internal access to, the main residence to the degree
determined appropriate by the City.

G. Notwithstanding the setback requirements in the R1 Districts, no setback shall be required
for an existing garage that is converted into an accessory dwelling unit. A setback of five feet
shall be required from the side and rear property line for an accessory dwelling unit

constructed above a garage; and in such cases, no second stotry window shall be located within
17.5 feet of the side property line and/or 25 feet from the rear property line.
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H. In existing principal dwellings and existing accessory structures, new or separate utilities

may be allowed but not subject to connection or capacity fees.

L. In new structures separate utilities may be permitted subject to connection and capacity
fees.

[. Notwithstanding Title 12 (Buildings and Construction) of the Municipal Code, fire
sprinklers shall not be required in accessory dwelling units if they are not required in the

principal residence.

14.14.060 - Parking requirements.

As—provided—in—Chapter14-74—otthis—tile) Notwithstanding Chapter 14.74 of this title,
accessory dwelling units shall meet the following parking standards:

1. No parking is required if the accessory dwelling unit complies with any of the following:

a. Located within > mile of public transit stop;
. Located within an historic district;
c. The accessory dwelling unit is part of an existing principal residence or an
existing accessotry structure;
d. In an area requiring on-street parking permits but they are not offered to

accessory dwelling unit occupants; or
e. Within one block of car-share vehicle pick-up and drop-off location.

2. One (1) off-street parking space shall be required per accessory dwelling unit and the
parking may be provided as tandem parking on an existing driveway or in a paved
parking space within the front yard.

3. When an existing garage or carport required for the principle living unit is removed or

converted into an accessory dwelling unit, the required covered parking shall be replaced
in conformance with the district requirements.

14.14.070 - Required conditions.
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D-A. The property owner shall ensure that the property and improvements thereon are
maintained in a commonly acceptable manner as determined by the planning department
division.

E-B. The property owner shall ensure that unreasonable noise disturbances do not occur.

SECTION 4. AMENDMENT OF CODE: Amending Chapter 14.74 of the Municipal Code
regarding R1 Parking Requirements as follows:

14.74.010 — R-1 District requirements.

A. Not less than two parkmg spaces one of Wthh shall be covered shall be requlred for the

single-family dwelling ea :
- = . Cebis title,

SECTION 5. CONSTITUTIONALITY. If any section, subsection, sentence, clause or phrase
of this code is for any reason held to be invalid or unconstitutional, such decision shall not affect the
validity of the remaining portions of this code.

SECTION 6. PUBLICATION. This ordinance shall be published as provided in Government
Code section 36933.

SECTION 7. EFFECTIVE DATE. This ordinance shall be effective upon the commencement
of the thirty-first day following the adoption date.

The foregoing ordinance was duly and properly introduced at a regular meeting of the City Council
of the City of Los Altos held on May 23, 2017 and was thereafter, at a regular meeting held on
2017 passed and adopted by the following vote:

>]

AYES:
NOES:
ABSENT:
ABSTAIN:

Mary Prochnow, MAYOR
Attest:

Jon Maginot, CMC, CITY CLERK
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